lördag 30 mars 2013

Äggost!

Glad påsk alla glada!

Idag tänkte jag tipsa om något väldigt gott till påskbordet. Nämligen äggosten. Den är lite klurig och göra, men ändå inte. Alla kan äta den vare sig du är glutenallergisk eller laktosintolerant (gör den då bara med laktosfira produkter).

Du behöver:
- 3 l Standars mjölk
- 3 del Vispgrädde
- 1/2 l Filmjölk
- 8 st Ägg
- 1 mask Ättiksprit
- En stor kastrull
- En träslev
- Något att lägga äggosten i t. ex. en äggostform, sil eller ett durkslag. (Viktigt att det är små hål i så att laken kan rinna av.)
- En tunn silduk

Gör såhär:
1. Blanda lätt äggen och filmjölken i en bunke.
2. Ta fram en stor kastrull och häll i mjölken och grädden.
3. Vispa försiktigt ner filmjölksmeten och häll  ättikspriten.
4. Sätt plattan på svag värme och höj successivt. Alltsammans i kastrullen ska värmas upp på ca. 1/2 timma. VIKTIGT  att det inte går för fort och att det inte börjar koka. Rör med jämna mellanrum med träsleven i botten på kastrullen.
5.  När massan börjar tjockna, "det susar om mjölken i kastrullen", så skär det sig snart. Precis så ska det gå till.
6. Ställ av kastrullen och låt stå i ca. 20 min.
7. Lägg silduken över den form du valt.
8. Ta upp massan med hjälp av en hål slev och fördela i formen du valt. Om du vill kan du strö ett lager med socker eller kardemumma mellan varven. Jag gjorde det inte, men många andra tycker att det är gott.
9. Låt du massan stå och rinna av och sjunka ihop i några timmar.
10. Stjälp upp äggosten på ett serveringsfat och servera med bärkompott!

Lycka till!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar